Kjære Onkel Politi…

Attachment.png

for det er vel du som er selveste poltimester Bastian?

(Innlegg sendt Anders Anundsen 3. November 2015)

Jeg er på ferie i Spania. Der har jeg vært mange ganger og alltid facinert meg over hvor synlig politiet er i dette landet. Du går omtrent ikke et kvartal før du treffer på en Policia Local. Og kjører du bil og beveger deg litt ut i provinsene treffer du garantert på en bil med Policia Municipal eller Guardia Civil. Og er du riktig uheldig, så dumper du oppi Guerpo Nacional de Policia, men da håper jeg du har rent mel i posen for de er ikke å krangle med…

Så til moder Norge. Hvor er politiet? Virkeligheten er definitivt anderledes i Norge. Synligheten skal jeg ikke kommentere, og historier om avvisning av utrykning på grunn av ressurser hører vi stadig vekk. Jeg skriver imidlertid ikke for å klage, men for å komme med mitt forslag. Kanskje noen av deres folk allerede har tenkt tanken, men her kommer det altså fra en lekmann. Hva med å lage noe lignende i Norge? Trenger ikke være helt likt, men noe i samme retning. Her er noen innspill:

Lokalpoliti – eller et litt kulere navn om du vil. Lag en kortere utdanning/skolering for denne gruppen. Jeg ser for meg samarbeid med dagens vekterfirma og parkeringsvakter som får hevet kompetanse, utvidede fullmakter og samme uniformering som ordinært politi. Dog med andre merker og distinksjoner. Ser typisk for meg dette som vandrende politi blant publikum på kjøpesenter, i gater, på konserter og andre arrangementer. Vil gjerne ha disse skolert og tilsatt med tanke på forbygging, godt humør, god tålmodighet og glimt i øyet. Førsterekken til Norges politi som er synlig i stort omfang og som har kort vei til eventuell støtte av regionspoliti.

Regionspoliti – eller et enda kulere navn om du vil. Her snakker vi noenlunde om dagens politi med oppgaver som etterforskning, trafikkontroller, utrykning etc. Dette trengs det ikke gjøres så mye med, da det er velfungerende allerede. Poenget er at disse vil få frigitt masse tid på småting som Lokalpolitiet avverger og tar seg av. Samme uniformering, og kort vei til bevæpning om det trengs.

Noregs Marshalls – de tøffe gutta. Dette kunne også vært en ny gruppe som hvert regionskontor har noen av. Fast bevæpning, patruljerende og kort lunte for involvering. Disse bør være eliten (før spesialstyrkene) og ha vett nok og kunnskap nok til å takle enhver situasjon med hjelp av de underliggende ressursene som regionspoliti og lokalpoliti vil kunne bidra med.

Sånn, her har du fasiten for mer synlig politi i Norge uten de store kostnader da mye av personellet allerede er i tilsvarende funksjon, men synligheten hadde blitt vesentlig bedre. Ta gjerne kontakt når det skal implementeres, jeg har mye billigere konsulenthonorar enn det dere bruker i dag.

Torstein Skretting

Leave Comment